nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny rapport: Här kan koldioxiden lagras

I Östersjön finns det bra förutsättningar för att lagra koldioxid.
– Sverige bör utnyttja möjligheterna, säger SGUs generaldirektör Jan Magnusson.

  • Annons 1

Intresset för att minska koldioxidutsläppen till atmosfären genom att lagra koldioxid i marken har ökat. På flera håll i Europa pågår stora projekt för att finna och bygga lämpliga lagringsplatser. Nu publicerar SGU en rapport om de geologiska förutsättningarna för att lagra koldioxid i Sverige. Störst potential finns i södra Östersjön. Här finns områden med djupt liggande, svagt sluttande, kambriska sandstensakviferer. Tack vare data från borrningar efter olja på 1970- och 1980-talen finns redan nu mycket geologisk kunskap om berggrundens uppbyggnad i området.

– Avskiljning och geologisk lagring av koldioxid är en av de metoder som övervägs för att minska utsläppen till atmosfären. Åtgärden är inte den mest ideala – att inte generera koldioxiden är förstås bäst – men den har troligen en plats i ett realistiskt scenario över hur utsläppen av växthusgaser ska begränsas. Därför bör Sverige utnyttja sina möjligheter att lagra koldioxid, säger SGUs generaldirektör Jan Magnusson.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4