nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Jonas Berghel, ny professor inom miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. FOTO: Karlstads universitet

Ny professor i miljö- och energisystem

Karlstads universitet får en ny professor i miljö- och energisystem. Jonas Berghels forskning handlar främst om energieffektiv torkning och pelletering av biomaterial som bidrar till omställningen av en skogsbaserad cirkulär bioekonomi.

  • Annons 1

– Som professor med ett stort intresse för både undervisning och forskning hoppas jag bli en tillgång för ämnet miljö- och energisystem. Med dagens miljöproblem och krav på energiomställning, är jag övertygad om att ämnet har en mycket viktig roll för regionen, med att utbilda ingenjörer och forskare som kan driva på omställningen mot ett hållbart samhälle, säger Jonas Berghel.

Arbetat som lektor

Jonas Berghel disputerade i miljö- och energisystem i mars 2004 och har därefter jobbat som lektor på Karlstads universitet.

– Min forskning startade inom biobränsleområdet, men har genom åren växt till att omfatta energisystem och separationsprocesser i vidare mening. Till exempel torkning av papper och energieffektiva vitvaror för torkning av kläder, säger Jonas Berghel.

Forskningsområdet bioekonomi är ett prioriterat utvecklingsområde i Värmland, Norden och Europa men också globalt och ses som lösningen på många samhällsutmaningar, som övergången från beroendet av fossila råvaror och klimatförändringar orsakade av utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4