nr-logo

Hållbarhet i praktiken

bekämpningsmedel
Ledamöterna uppmanar även EU-kommissionen att föreslå särskilda åtgärder för att skydda utsatta grupper från bekämpningsmedel. FOTO: Shutterstock

Ny plan ska förbättra EU:s hantering av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annons 1

Europaparlamentet tillsatte 2018 ett särskilt utskott för godkännande av bekämpningsmedel. Utskottets har haft i uppgift att utreda EU:s godkännandeförfarande för bekämpningsmedel i sin helhet.

Nu har utskottet presenterat en framtida plan.

Skydda utsatta från bekämpningsmedel

Allmänheten ska få tillgång till EU:s studier om bekämpningsmedel och all underliggande data samt information om ansökningar om godkännande.

Ledamöterna uppmanar även EU-kommissionen att föreslå särskilda åtgärder för att skydda utsatta grupper och sätta stopp för användningen av bekämpningsmedel med stor räckvidd i närheten av skolor, daghem, lekplatser, sjukhus, förlossningskliniker och vårdhem.

Studie om medlens inverkan på hälsan

Ledamöterna anser också att EU-kommissionen borde göra en epidemiologisk studie om bekämpningsmedlens inverkan på människors hälsa i praktiken.

De föreslår också att existerande studier om huruvida glyfosat är cancerframkallande måste granskas och att gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i jord och ytvatten måste fastställas.

Läs mer här.

Läs mer: Klimatklivet får hård kritik från Riksrevisionen

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.