nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny organisation för energisnåla fönster

  • Annons 1

Det finns en stor potential att minska energiförluster genom att byta ut gamla fönster. För att driva på denna process bildas nu organisationen EQ Fönster vars främsta uppgift blir att synliggöra energiförlusterna genom fönster samt öka kvalitetsmedvetenheten hos fönsterköpare. Målet är att minska Sveriges energibehov och därmed bidra till en utsläppsminskning av växthusgaser.

– Uppemot 35 procent av energiförlusterna från en fastighet sker via fönstren. För en genomsnittsvilla i Mälardalen handlar det om minst 3 200 kilowattimmar som kan sparas om äldre tvåglasfönster byts ut mot nya med U-värde på 1,2 eller lägre. Varje kilowattimma vi förbrukar motsvarar ungefär 1 kilo extra koldioxidutsläpp, så visst finns det vinster att göra, både ekonomiska och miljömässiga, framhåller Diana Avasoo, ordförande i EQ Fönster.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4