nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny organisation för energisnåla fönster

  • Annons 1

Det finns en stor potential att minska energiförluster genom att byta ut gamla fönster. För att driva på denna process bildas nu organisationen EQ Fönster vars främsta uppgift blir att synliggöra energiförlusterna genom fönster samt öka kvalitetsmedvetenheten hos fönsterköpare. Målet är att minska Sveriges energibehov och därmed bidra till en utsläppsminskning av växthusgaser.

– Uppemot 35 procent av energiförlusterna från en fastighet sker via fönstren. För en genomsnittsvilla i Mälardalen handlar det om minst 3 200 kilowattimmar som kan sparas om äldre tvåglasfönster byts ut mot nya med U-värde på 1,2 eller lägre. Varje kilowattimma vi förbrukar motsvarar ungefär 1 kilo extra koldioxidutsläpp, så visst finns det vinster att göra, både ekonomiska och miljömässiga, framhåller Diana Avasoo, ordförande i EQ Fönster.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.