nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny miljömärkning lanseras

En miljömärkning för alla dem som återanvänder, lånar och lagar. Miljönär-vänlig lanseras för att uppmärksamma dem som minskar konsumtion och avfall.

miljonar
  • Annons 1

Bakom den nya märkningen står Avfall Sverige tillsammans med landets kommuner. Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige, berättar om bakgrunden till kampanjen.

– Vi är duktiga på att ta hand om vårt avfall och att återvinna. Men problemet är att det genereras mer och mer avfall genom vår konsumtion. Vi vill uppmuntra en mer hållbar konsumtion, att laga, låna och återvinna mer.

Ordet miljönär anspelar på att både miljön och vår ekonomi blir vinnare om vi konsumerar mer hållbart. För att en verksamhet ska få märka sig som Miljönär-vänlig krävs att huvudverksamheten handlar om hållbar konsumtion.

– Som second handbutiker, skomare och bibliotek. Det finns även gränsfall, till exempel jeansbutiker som lagar gamla jeans, men eftersom deras huvudverksamhet handlar om att sälja nya kläder kan de inte godkännas, säger Anna-Carin Gripwall.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.