Ny miljödiplomeringsmodell

Nu ska det bli enklare för tillverkande företag att miljödiplomera sig. Göteborgsmodellens miljödiplomering har utvecklat en checklista speciellt anpassad för små- och medelstora tillverkningsföretag.

Ny miljödiplomeringsmodell

Modellen har arbetats fram i ett pilotprojekt där Jönköpings kommun och företaget Miljöstrategen har samarbetat tillsammans med miljöförvaltningen i Göteborgs kommun. Projektet har utgått från den redan etablerade miljödiplomeringsmodellen som miljöförvaltningen i Göteborg har tagit fram, men den modellen anses mest anpassad till tjänsteföretag.

I projektgruppen ingick tio företag som som alla är tillverkande företag med mellan sex och 45 anställda. Gemensamt för företagen var att de inte redan hade något tredjepartsgranskat miljöledningssystem i sin verksamhet.

– Det var snarare så att flera av företagen inte kommit så långt i sitt miljöarbete, berättar Jörgen Johansson på Miljöstrategen som tillsammans med Jens Ottosson genomfört projektet.

Seminarieserie

Den första fasen i projektet innebar en serie seminarier på fyra halvdagar. Syftet var bland annat att ge stöd och information om miljölagstiftning, egenkontroll, hur man skriver miljöpolicy- och måldokument. projektgruppen delades in i två grupper där företag med liknande verksamhet ingick i samma grupp.

– Det gav företagen en möjlighet att bygga ett nätverk och få en kick i sitt eget miljöarbete, berättar Jörgen Johansson.

Nästa steg blev att ge samtliga anställda på företagen en grundläggande miljöutbildning om minst en halv dag. Konkret gick det till så att det inom projektet arrangerades fem utbildningstillfällen till vilka företagen kunde anmäla sina medarbetare.

– Tanken med den utbildningen var att skapa en större förståelse för det egna miljöarabetet genom att sätta in det i större perspektiv. Vi tog bland annat upp kretsloppet, de nationella miljömålen, hållbar utveckling och miljöledningsarbete, förklarar Jörgen Johansson.

Produktionsinriktad

Totalt omfattade projekttiden ett ungefär ett halvår från starten till diplomeringen. Efter de inledande seminarierna och miljöutbildningen arbetade företagen med den checklista som anpassats speciellt för små- och medelstora tillverkande företag.

– Det nya med checklistan är att den är tydligt produktionsinriktad, berättar Jörgen Johansson. Den tar till exempel större hänsyn till miljöeffekter från materialanvändning och till vilken miljöpåverkan produktionsprocesserna har. Dessutom är flera av de obligatoriska punkterna kopplade till egenkontrollen.

Att grunderna i checklistan fungerar var klart sedan tidigare genom att Göteborgs-modellen är väl utprovad och etablerad.

– Men vi ville få ett riktigt test på hur de nya delarna i checklistan fungerar och av revisionerna att döma fungerar de bra, säger Jörgen Johansson.

Bra verktyg

Sju av tio företag i projektgruppen klarade revisionen enligt checklistan och är idag miljödiplomerade.

– Vi menar att den här modellen kan vara ett bra verktyg för små- och medelstora tillverkningsföretag som vill bygga upp ett systematiskt miljöledningsarbete och egenkontroll som motsvarar krav från kunder och tillsynsmyndigheter, säger Jörgen Johansson.

Generellt sett tycker företagen att checklistan och handledningen till listan fungerat bra. Men det fanns också synpunkter på att checklistan inte var tillräckligt mycket anpassad till företagens tillverkningsprocess.

– Det finns delar av checklistan som fortfarande är för mycket inriktad mot tjänsteföretag, men de ska vi utveckla vidare, säger Jörgen Johansson.

Fakta

Fakta: Checklistan

* Består av obligatoriska och frivilliga punkter.

* Alla obligatoriska punkter måste uppfyllas.

* 75 procent av de frivilliga punkterna måste uppfyllas.

p>* Företaget behöver bara använda sig av de punkter som är relevanta för deras företag.

* Checklistan består av tio huvudområden, miljöledning, inköp, energi och vattenförbrukning, utsläpp, materialanvändning, kälsortering, godstransporter, tjänsteresor, kemikalier och miljökommunikation.

* Varje huvudområde innehåller mellan 8 och 20 punkter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.