nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny metod minskar korrosionen i biobränslepannor 

  • Annons 1

Nu finns en ny metod som effektivt reducerar avlagringar och korrosion i kraftvärmeverk och andra ångpannor. Konceptet har utvecklats av Vattenfall och har används vid deras anläggning Idbäcksverket i Nyköping sedan våren 2001. Vattenfall hävdar att deras egna mätningar i Idbäcken bekräftar att metoden inte bara ger mindre avlagringar och kväveoxidutsläpp utan framförallt mindre korrosion. Under en sex månaders period uppmättes en halverad korrosionshastighet för ett vanligt överhettarstål. Vattenfalls metod består av ett mätinstrument och ett additiv som doseras in i pannan. Mätinstrumentet för alkaliklorid ger kontinuerligt ett mått på rökgasernas korrosivitet. Additivet har enligt Vattenfall visat sig kunna minska alkalikloridhalten med mer än 80 procent.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.