nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annons 1

Årligen deponeras och förbränns miljontals ton textilavfall inom EU. Vid återvinning av textilierna används ofta mekaniska tekniker som sliter på fibrerna, vilket gör att man blandar i jungfruliga bomullsfibrer för att plaggen ska hålla. Det gör att efterfrågan på vattenkrävande bomull fortfarande kvarstår.

Nu har textilmassaföretaget re:newcell, som grundades 2012 av forskare på Kungliga Tekniska högskolan, funnit en alternativ metod som går ut på att skapa viskos- och lyocellfiber av återvunnen bomullstextil. Det rapporterar Forskning.se.

– Tyvärr kan man inte ta en använd bomullströja och göra en ny eftersom bomullsfibrerna tappar i kvalitet vid varje användning. Däremot går det att lösa upp cellulosafibern och regenerera den till exempelvis viskos- eller lyocellfiber som har egenskaper som liknar bomull, säger Hanna de la Motte, forskare vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Mistra Future Fashion, MFF, där även re:newcell ingår, till Forskning.se.

Kasserade textilier och produktionsspill

Viskos och lyocell utvinns från cellulosa i trä- och pappersmassaproduktion. Re:newcell använder kasserade textilier och produktionsspill, framför allt bomullstextilier, som de klipper ned i bitar och lägger i en lösning för att dra ut cellulosan. Sedan torkas dessa till en dissolvingmassa som man kan spinna lyocell- och viskosfiber på.

Pilotanläggningen har en produktionskapacitet på 7 000 ton textilier, vilket man har skapat genom 8 000 ton pre- och post consumer textilier. Företagets mål är att kunna utvinna 100 procent av en t-shirt som är gjord på 100 procent bomull.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.