nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny metod kan rena dricksvatten från PFOS

Larmen om förhöjda halter av svårnedbrytbara högfluorerade ämnen, PFOS har avlöst varandra. I ett lyckat försök har nu Svevia lyckats rena förorenad jord från ämnet, vilket man aldrig tidigare lyckats med.

  • Annons 1

Drygt 3 miljoner av Sveriges invånare är enligt larmrapporter drabbade av att deras dricksvatten är förorenat av PFOS, ett kemiskt ämne som tidigare förekom i bland annat brandsläckningsskum. Nyligen gav regeringen i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen. Nu meddelar Svevia att de i ett lyckat försök sänkt föroreningshalten med 96% av 30 ton PFOS-förorenad jord. Metoderna som hittills använts har varit inriktade på att förhindra den fortsatta spridningen och att pumpa och rena det vatten som föroreningen spridit sig till. Genom att ta bort jorden som föroreningarna kommer ifrån förhindras att mer PFOS lakar ur och hamnar i dricksvattnet.

– Genom att ta bort den förorenade jorden angriper vi själva källzonen och eliminerar den fortsatta föroreningsspridningen till dricksvattnet, säger Agneta Milton, specialist på sanering av mark och vatten på Svevia.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.