nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny metod kan rena dricksvatten från PFOS

Larmen om förhöjda halter av svårnedbrytbara högfluorerade ämnen, PFOS har avlöst varandra. I ett lyckat försök har nu Svevia lyckats rena förorenad jord från ämnet, vilket man aldrig tidigare lyckats med.

  • Annons 1

Drygt 3 miljoner av Sveriges invånare är enligt larmrapporter drabbade av att deras dricksvatten är förorenat av PFOS, ett kemiskt ämne som tidigare förekom i bland annat brandsläckningsskum. Nyligen gav regeringen i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen. Nu meddelar Svevia att de i ett lyckat försök sänkt föroreningshalten med 96% av 30 ton PFOS-förorenad jord. Metoderna som hittills använts har varit inriktade på att förhindra den fortsatta spridningen och att pumpa och rena det vatten som föroreningen spridit sig till. Genom att ta bort jorden som föroreningarna kommer ifrån förhindras att mer PFOS lakar ur och hamnar i dricksvattnet.

– Genom att ta bort den förorenade jorden angriper vi själva källzonen och eliminerar den fortsatta föroreningsspridningen till dricksvattnet, säger Agneta Milton, specialist på sanering av mark och vatten på Svevia.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.