nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svevia jordrening

Ny metod kan rena dricksvatten från PFOS

Larmen om förhöjda halter av svårnedbrytbara högfluorerade ämnen, PFOS har avlöst varandra. I ett lyckat försök har nu Svevia lyckats rena förorenad jord från ämnet, vilket man aldrig tidigare lyckats med.

  • Annons 1

Drygt 3 miljoner av Sveriges invånare är enligt larmrapporter drabbade av att deras dricksvatten är förorenat av PFOS, ett kemiskt ämne som tidigare förekom i bland annat brandsläckningsskum. Nyligen gav regeringen i uppdrag till flera myndigheter att intensifiera arbetet med att upptäcka och begränsa spridningen. Nu meddelar Svevia att de i ett lyckat försök sänkt föroreningshalten med 96% av 30 ton PFOS-förorenad jord. Metoderna som hittills använts har varit inriktade på att förhindra den fortsatta spridningen och att pumpa och rena det vatten som föroreningen spridit sig till. Genom att ta bort jorden som föroreningarna kommer ifrån förhindras att mer PFOS lakar ur och hamnar i dricksvattnet.

– Genom att ta bort den förorenade jorden angriper vi själva källzonen och eliminerar den fortsatta föroreningsspridningen till dricksvattnet, säger Agneta Milton, specialist på sanering av mark och vatten på Svevia.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.