nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny metod för grönare Internet

Den ökade användningen av Internet kräver stora serverhallar, som är enormt energikrävande. Ny forskning har kommit fram till nya metoder för att hantera resurserna mera effektivt och miljövänligt.

  • Annons 1

Miljontals människor använder olika tjänster som Google, Facebook, Twitter och Youtube varje dag. Det kräver stora datacenter som behöver väldiga utrymmen med kylningssystem, vilket förbrukar enorma mängder energi.

Den virala, koreanska popvideon Gangnam Style, som haft ungefär 2,5 miljarder visningar på videosajten Youtube, resulterade till exempel i en strömförbrukning på mer än 400 gigawattimmar. Om den elen skulle genererats med enbart dieselkraftverk, skulle det inneburit att mer än 250 000 ton koldioxid producerades. Det motsvarar koldioxidutsläpp från cirka 100 000 bilar under ett år.

Forskaren Mina Sedeghat har tagit fram metoder och tekniker för att utnyttja servrar i datacenter bättre, så att näten kan leverera resultat med hög prestanda med mindre resurser. Hon har i sin avhandling tagit fram metoder och algoritmer för att hantera och schemalägga resurserna billigare, effektivare, mer tillförlitligt, och med mindre miljöpåverkan.

– Det kan till exempel röra sig om smarta scheduleringssystem, som packar ihop många tjänstekomponenter på få servrar så att processorer, minne, minnesbandredd, nätverkskapacitet och andra resurser används maximalt. På så sätt kan energieffektiviteten förbättras och miljöpåverkan minskas – och samtidigt minskas driftskostnaderna, säger Mina Sedaghat.

Hennes avhandlingsarbete har utförts i samarbete med Google, Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet och Institutionen för Communication Network vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Hon försvarar sin avhandling vid Umeå universitet torsdag den 21 januari.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.