nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny metod för grönare Internet

Den ökade användningen av Internet kräver stora serverhallar, som är enormt energikrävande. Ny forskning har kommit fram till nya metoder för att hantera resurserna mera effektivt och miljövänligt.

  • Annons 1

Miljontals människor använder olika tjänster som Google, Facebook, Twitter och Youtube varje dag. Det kräver stora datacenter som behöver väldiga utrymmen med kylningssystem, vilket förbrukar enorma mängder energi.

Den virala, koreanska popvideon Gangnam Style, som haft ungefär 2,5 miljarder visningar på videosajten Youtube, resulterade till exempel i en strömförbrukning på mer än 400 gigawattimmar. Om den elen skulle genererats med enbart dieselkraftverk, skulle det inneburit att mer än 250 000 ton koldioxid producerades. Det motsvarar koldioxidutsläpp från cirka 100 000 bilar under ett år.

Forskaren Mina Sedeghat har tagit fram metoder och tekniker för att utnyttja servrar i datacenter bättre, så att näten kan leverera resultat med hög prestanda med mindre resurser. Hon har i sin avhandling tagit fram metoder och algoritmer för att hantera och schemalägga resurserna billigare, effektivare, mer tillförlitligt, och med mindre miljöpåverkan.

– Det kan till exempel röra sig om smarta scheduleringssystem, som packar ihop många tjänstekomponenter på få servrar så att processorer, minne, minnesbandredd, nätverkskapacitet och andra resurser används maximalt. På så sätt kan energieffektiviteten förbättras och miljöpåverkan minskas – och samtidigt minskas driftskostnaderna, säger Mina Sedaghat.

Hennes avhandlingsarbete har utförts i samarbete med Google, Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet och Institutionen för Communication Network vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Hon försvarar sin avhandling vid Umeå universitet torsdag den 21 januari.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.