nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny metod gör koldioxidavskiljning mer attraktivt

Ny forskning kan innebära lägre kostnad för koldioxidavskiljning. Genom att använda porösa material med stor yta kan priset pressas.

  • Annons 1

Koldioxidavskiljning och lagring är en, om än omtvistad väg för att minska utsläpp av koldioxid. Dessvärre är dagens teknologier för koldioxidavskiljning väldigt dyra. Nu har forskare vid Stockholms universitet hittat en metod som kan pressa priserna rejält. Det handlar om porösa material med en mycket stor intern yta, så kallade absorbenter, som kan koncentrera gaserna. Forskarna vid Stockholms universitet har kikat på hur en vanlig mikroporös aluminiumsilikat, Zeolit, selektivt kan ta upp koldioxid genom ett partiellt jonbyte.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Andelen biogas ökar – men minskning för fordonsgas

Ny statistik från SCB visar att andelen biogas i den fordonsgas som säljs i Sverige ökar. Ökningen är kraftig jämfört med 2016. Då var 73 procent av fordonsgasen biogas, medan man år 2017 nådde hela 86 procent. Biogasen ökar även i absoluta tal. – Det är positivt att biogasandelen ökar för varje år, här är […]

  • Annonskod Huvudspalten 4