nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny metod gör koldioxidavskiljning mer attraktivt

Ny forskning kan innebära lägre kostnad för koldioxidavskiljning. Genom att använda porösa material med stor yta kan priset pressas.

  • Annons 1

Koldioxidavskiljning och lagring är en, om än omtvistad väg för att minska utsläpp av koldioxid. Dessvärre är dagens teknologier för koldioxidavskiljning väldigt dyra. Nu har forskare vid Stockholms universitet hittat en metod som kan pressa priserna rejält. Det handlar om porösa material med en mycket stor intern yta, så kallade absorbenter, som kan koncentrera gaserna. Forskarna vid Stockholms universitet har kikat på hur en vanlig mikroporös aluminiumsilikat, Zeolit, selektivt kan ta upp koldioxid genom ett partiellt jonbyte.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.