nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I en ny avhandling vid Umeå universitet visas hur en passiv partikelprovtagare som inte kräver pump och elström kan vara tillförlitlig vid stationär provtagning, tack vare en nyutvecklad analysmodell. FOTO: shutterstock

Ny metod förenklar mätning av partiklar i luften

Det kan bli enklare att mäta damm i luften, något som i sin tur kan bidra till en hälsosammare närmiljö.

  • Annons 1

– Med tanke på hur farligt det faktiskt är att andas in luftburna partiklar är det viktigt att hitta metoder som gör att man så enkelt som möjligt kan hålla koll på föroreningarna, säger Mariam Shirdel, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

I avhandlingen studeras en passiv partikelprovtagare som ursprungligen tagits fram vid University of North Carolina.

Läs mer: Rekordmånga kommuner deltog när Sverige släckte lamporna

Att använda passiv provtagning underlättar mätning av damm i exempelvis arbetsmiljön jämfört med den teknik som idag används med aktiv provtagare, där en eldriven pump suger in damm som samlas upp i en avskiljare. Passiva provtagare kan göras mindre och man slipper ordna med strömförsörjning vid provstället.

Om den undersökta provtagaren sattes på en person visade den också dammet från arbetsmiljön och inte exempelvis störande faktorer som hud och kläder. Dock visade den passiva provtagaren då betydligt högre värden än kontrollinstrumentet.

Läs mer: Åtta av tio invånare i Sverige återvinner

– Slutsatsen är att tekniken med passiv partikelprovtagare fungerar bra på en plats, men ännu inte är riktigt mogen för att bäras på personal, säger Mariam Shirdel.

Läs avhandlingen här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.