nr-logo

Hållbarhet i praktiken

luft
I rapporten lyfter författarna fram att luftkvalitetsaspekten bör inkluderas tidigt i planprocessen och att arbetet skulle gynnas av tydligare riktlinjer för hur detta ska tas hänsyn till i planeringsarbete när städerna förtätas. FOTO: shutterstock

Ny metod förenklar mätning av partiklar i luften

Det kan bli enklare att mäta damm i luften, något som i sin tur kan bidra till en hälsosammare närmiljö.

  • Annons 1

– Med tanke på hur farligt det faktiskt är att andas in luftburna partiklar är det viktigt att hitta metoder som gör att man så enkelt som möjligt kan hålla koll på föroreningarna, säger Mariam Shirdel, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

I avhandlingen studeras en passiv partikelprovtagare som ursprungligen tagits fram vid University of North Carolina.

Läs mer: Rekordmånga kommuner deltog när Sverige släckte lamporna

Att använda passiv provtagning underlättar mätning av damm i exempelvis arbetsmiljön jämfört med den teknik som idag används med aktiv provtagare, där en eldriven pump suger in damm som samlas upp i en avskiljare. Passiva provtagare kan göras mindre och man slipper ordna med strömförsörjning vid provstället.

Om den undersökta provtagaren sattes på en person visade den också dammet från arbetsmiljön och inte exempelvis störande faktorer som hud och kläder. Dock visade den passiva provtagaren då betydligt högre värden än kontrollinstrumentet.

Läs mer: Åtta av tio invånare i Sverige återvinner

– Slutsatsen är att tekniken med passiv partikelprovtagare fungerar bra på en plats, men ännu inte är riktigt mogen för att bäras på personal, säger Mariam Shirdel.

Läs avhandlingen här.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.