nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I en ny avhandling vid Umeå universitet visas hur en passiv partikelprovtagare som inte kräver pump och elström kan vara tillförlitlig vid stationär provtagning, tack vare en nyutvecklad analysmodell. FOTO: shutterstock

Ny metod förenklar mätning av partiklar i luften

Det kan bli enklare att mäta damm i luften, något som i sin tur kan bidra till en hälsosammare närmiljö.

  • Annons 1

– Med tanke på hur farligt det faktiskt är att andas in luftburna partiklar är det viktigt att hitta metoder som gör att man så enkelt som möjligt kan hålla koll på föroreningarna, säger Mariam Shirdel, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

I avhandlingen studeras en passiv partikelprovtagare som ursprungligen tagits fram vid University of North Carolina.

Läs mer: Rekordmånga kommuner deltog när Sverige släckte lamporna

Att använda passiv provtagning underlättar mätning av damm i exempelvis arbetsmiljön jämfört med den teknik som idag används med aktiv provtagare, där en eldriven pump suger in damm som samlas upp i en avskiljare. Passiva provtagare kan göras mindre och man slipper ordna med strömförsörjning vid provstället.

Om den undersökta provtagaren sattes på en person visade den också dammet från arbetsmiljön och inte exempelvis störande faktorer som hud och kläder. Dock visade den passiva provtagaren då betydligt högre värden än kontrollinstrumentet.

Läs mer: Åtta av tio invånare i Sverige återvinner

– Slutsatsen är att tekniken med passiv partikelprovtagare fungerar bra på en plats, men ännu inte är riktigt mogen för att bäras på personal, säger Mariam Shirdel.

Läs avhandlingen här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.