nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny metod för att kartlägga kemikalieavtryck

Att kartlägga, prioritera och åtgärda verksamhetens kemikalieavtryck. Det ska det nya verktyget Toxic Footprint hjälpa företag med.

  • Annons 1

Bakom verktyget står konsultfirman U&W med kemikalieinspektionens före detta generaldirektör Ethel Forsberg i spetsen. Det riktar sig till företag inom handel och tillverkning och målet är att metoden ska leda fram till en handlingsplan grundad på vetenskap.

– Ett av de stora hindren mot minskad spridning av farliga ämnen är att de flesta företag saknar verktyg och kunskaper för att kunna se hela sitt giftiga fotavtryck och prioritera rätt åtgärder. Det leder till att man gör lite eller ingenting. Det här kan ambitiösa företag istället vända till ett positivt och offensivt arbete som ger klara marknadsfördelar, säger Ethel Forsberg.

Ökade kunskaper

Metodens första steg innebär en kartläggning att företagets flöde av kemikalier. Det finns också möjlighet att applicera metoden på endast en produkt eller ett visst område. Därefter klassas de olika avtrycken bland annat utifrån vilken risk de utgör.

I nästa skede tas en handlingsplan fram som också anger i vilken ordning olika åtgärder ska prioriteras. I metoden ingår även att personer med nyckelroller ska få ökade kunskaper om kemikalier.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.