nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Plastpase
FOTO: Flickr

Ny lag ska minska användning av plastpåsar

En ny lag från EU-parlamentet ska reducera användningen av plastpåsar rejält.

  • Annons 1

Miljarder plastpåsar hamnar varje år i naturen som obehandlat skräp.

– De skadar naturen, fiskar och fåglar och vi måste få bukt med det. Den här lagen skapar en situation som alla vinner på, säger Margarete Auken som lett arbetet med den nya plastpåselagen.

EU-länderna får nu två alterantiv att välja mellan:

– Införa åtgärder som ser till att årsförbrukningen av tunna plastpåsar inte överstiger 90 per person år i slutet av 2019 och 40 år i slutet av 2025 eller

– Senast i slutet av år 2018 införa förbud mot att ge bort tunna plastpåsar gratis.

EU-kommissionen ska också utvärdera miljökonsekvenserna av plastkassar som är nedbrytbara genom oxidation, vilka bryts sönder i små partiklar, och sedan föreslå lämpliga åtgärder.

År 2010 använde en genomsnittlig EU-medborgare 198 plastbärkassar, varav ungefär 90 procent var tunna plastpåsar. År 2010 slutade uppskattningsvis åtta miljarder plastbärkassar som skräp i miljön.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.