nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FOTO: Flickr

Ny lag ska minska användning av plastpåsar

En ny lag från EU-parlamentet ska reducera användningen av plastpåsar rejält.

  • Annons 1

Miljarder plastpåsar hamnar varje år i naturen som obehandlat skräp.

– De skadar naturen, fiskar och fåglar och vi måste få bukt med det. Den här lagen skapar en situation som alla vinner på, säger Margarete Auken som lett arbetet med den nya plastpåselagen.

EU-länderna får nu två alterantiv att välja mellan:

– Införa åtgärder som ser till att årsförbrukningen av tunna plastpåsar inte överstiger 90 per person år i slutet av 2019 och 40 år i slutet av 2025 eller

– Senast i slutet av år 2018 införa förbud mot att ge bort tunna plastpåsar gratis.

EU-kommissionen ska också utvärdera miljökonsekvenserna av plastkassar som är nedbrytbara genom oxidation, vilka bryts sönder i små partiklar, och sedan föreslå lämpliga åtgärder.

År 2010 använde en genomsnittlig EU-medborgare 198 plastbärkassar, varav ungefär 90 procent var tunna plastpåsar. År 2010 slutade uppskattningsvis åtta miljarder plastbärkassar som skräp i miljön.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.