nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny japansk regering – nya klimatmål

  • Annons 1

Det demokratiska partiet vann valet i Japan, världens femte största utsläppsnation. Vilket också innebär nya klimatmål framöver. Den avgående regeringens mål att till 2020 sänka utsläppen med blyga åtta procent från 1990 års nivå får nu en tuffare uppgradering. I valrörelsen lovade den nya regeringen att höja ribban till 25 procent, skriver Reuters.

Men kritiker menar att detta kan bli svårt. I samma valkampanj sa nämligen det demokratiska partiet att de vill minska bensinskatten och avskaffa motorvägstullarna, något som uppskattas öka biltrafiken med 21 procent.

Den nya regeringen menar att deras nya klimatmål ska sätta press på bland annat Kina och Indien i klimatförhandlingarna. Partiet vill också införa ett nytt handelssystem med utsläppsrätter, i dagsläget finns endast ett frivilligt system. Bland de kritiska rösterna finns industribolagen som drabbats hårt av lågkonjunkturen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.