nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny Iso standard för riskmanagement

För att öka genomskinligheten i hela leverantörskedjan lanserar nu Iso en ny standard, ISO 28002:2011. Standarden skapar rutiner för snabba beslut om ett problem uppstår.

  • Annons 1

Kriser som kärnkrafthaverier och oljekatastrofer kan hända när som helst. Allt fler organisationer väljer därför att jobba med riskmanagement för att häva den negativa effekten av oförutsedda händelser. Men det är svårt att skydda sig mot leverantörer som inte levererar eller kunder som inte kan betala. Då räcker det inte att fokusera på den interna processen, man måste kika utanför. Iso lanserar nu en ny standard med syfte att öka genomskinligheten i hela leverantörskedjan, ISO 28002:2011, Security management systems for the supply chain – Development of resilience in the supply chain – Requirements with guidance for use.

Standarden är ett verktyg som och tanken är enligt Iso, att man med hjälp av denna kan skapa underlag som gör det lättare att handlar före, under eller efter ett problem uppstått i leverantörskedjan.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.