nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny definition av social hållbarhet

Den sociala dimensionen av hållbarhet har hittills varit svagt utvecklad. Nu har ny forskning resulterat i en definition av social hållbarhet, som visat sig fungera i både företag och andra organisationer runt om i världen.

Merlina Missimer
  • Annons 1

Många inom såväl näringsliv som offentlig sektor har efterlyst en mera utvecklad och robust definition av social hållbarhet, som kan ge stöd för ett mer konkret och systematiskt hållbarhetsarbete.

Forskning vid Blekinge tekniska högskola har nu resulterat i en prototyp för en definition av social hållbarhet som testats i olika sammanhang i företag och andra organisationer runt om i världen. De inledande testerna bekräftar att den föreslagna definitionen fungerar som tänkt och ger stöd till ett mer strategiskt utvecklingsarbete.

Exempelvis kan företag bättre undvika sociala risker, som barnarbete eller andra brott mot mänskliga rättigheter i sina värdekedjor, uppnå större engagemang och motivation bland personalen samt bättre förutse och ta hänsyn till förändringar då hållbara produkter ska tas fram.

Forskningen är ett genombrott inom systemvetenskap för hållbarhet – en vetenskapligt baserad definition av social hållbarhet har inte presenterats tidigare.

– Det känns mycket bra att kunna bidra till en ökad klarhet kring den sociala dimensionen av hållbarhet och att denna därmed kan börja hanteras mer systematiskt och proaktivt än hittills i näringslivet och det övriga samhället, säger Merlina Missimer, universitetslektor vid Blekinge tekniska högskola.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4