nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I Norge görs detta redan, där har TINE Meieriet kompletterat sin märkning ”Best for” med ”Men ikke darlig etter”. FOTO: Morguefile

Ny datummärkning ska minska matsvinnet

Nu ger livsmedelsverket klartecken till svenska producenter att använda en kompletterande datummärkning på färdigförpackade livsmedel.

  • Annons 1

– Vi vill minska matsvinnet. Jag hoppas att alla producenter tar den här chansen. Några få ord kan innebära att människor inte slänger mat bara för att måndag blir tisdag och bäst före-datumet passeras, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Livsmedelsverket meddelar att bäst före-datum inte får ändras, men att producenterna däremot kan förtydliga att ett livsmedel kan konsumeras efter bäst före-dag genom att förklara det i en ny mening, till exempel i anslutning till datummärkningen.

Svårigheter att skilja på datummärkningar

Bland annat säljer nätbutiken Matsmart mat till rabatterade priser med leverans över hela Sverige. En Sifo-undersökning från 2017, som gjorts på uppdrag av Matsmart, visar att en av tre svenskar inte kan skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Den okunskapen riskerar att leda till onödigt matsvinn.

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige. Hälften av detta är onödigt matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

– Matsvinn är ett slöseri med resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser och något vi måste komma till rätta med. Det är vi skyldiga kommande generationer, säger Karl Andersson.

Läs mer om den frivilliga märkningen på Livsmedelsverket.se.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.