nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny däckmärkning från 2012

  • Annons 1

Europaparlamentet och ministerrådet har nått en överenskommelse om en ny EU-förordning om märkning av däck. Näringsminister Maud Olofsson är nöjd och menar att den nya märkningen är ett viktigt steg för att minska energianvändningen inom transportsektorn.

Förordningen innebär ett obligatoriskt krav på att drivmedelseffektivitet, väggreppsförmåga vid vått underlag samt buller ska anges på en etikett vid försäljning av däck för personbilar och lastbilar, så kallade C1-C3 däck.

Näringsdepartementet menar att märkningen kan underlätta konsumentens val av energieffektiva däck och enligt beräkningar tros märkningen, på sikt, kunna innebära totala drivmedelsbesparingar på ungefär fem procent. Märkningssystemet motsvarar det som idag gäller för hushållsapparater och bygger på A-G-märkning. Överenskommelsen ska nu formellt godkännas vid ett kommande ministermöte och av Europaparlamentet. Förordningen träder i kraft den 1 november 2012 men kravet på märkning ska gälla för däck som är tillverkade från och med den 1 juli 2012.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.