nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny däckmärkning från 2012

  • Annons 1

Europaparlamentet och ministerrådet har nått en överenskommelse om en ny EU-förordning om märkning av däck. Näringsminister Maud Olofsson är nöjd och menar att den nya märkningen är ett viktigt steg för att minska energianvändningen inom transportsektorn.

Förordningen innebär ett obligatoriskt krav på att drivmedelseffektivitet, väggreppsförmåga vid vått underlag samt buller ska anges på en etikett vid försäljning av däck för personbilar och lastbilar, så kallade C1-C3 däck.

Näringsdepartementet menar att märkningen kan underlätta konsumentens val av energieffektiva däck och enligt beräkningar tros märkningen, på sikt, kunna innebära totala drivmedelsbesparingar på ungefär fem procent. Märkningssystemet motsvarar det som idag gäller för hushållsapparater och bygger på A-G-märkning. Överenskommelsen ska nu formellt godkännas vid ett kommande ministermöte och av Europaparlamentet. Förordningen träder i kraft den 1 november 2012 men kravet på märkning ska gälla för däck som är tillverkade från och med den 1 juli 2012.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4