nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Dubbdäck bidrar till skadliga utsläpp, men det finns en mer anonym bildel som också släpper ut hälsovådliga partiklar. Det är bilens bromsar. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Ny bromsteknik halverar mängden skadliga partiklar

Forskare från Kungliga Tekniska högskolan vill revolutionera dagens skrivbromssystem. Genom ny forskning har de funnit ett sätt att halvera mängden luftburna partiklar från bilbromsar.

  • Annons 1

– Lagstiftningen har tvingat ner partiklarna från avgasröret till en nivå som är långt under dagens nivåer för skivbromssystem, säger Ulf Olofsson, professor i tribologi på KTH.

Internationellt forskarteam

I EU-projektet Rebrake har forskare från KTH, universitet i Trento och företaget Brembo samlat in kunskap kring kemiska och fysikaliska processer som orsakar skivbromsars alstrande av luftburna nötningspartiklar.

De har sedan konstruerat ett nytt skivbromssystem som reducerar skadliga luftburna partiklar med mer än 50 procent.

– Vi har ändrat ytskikten på skivorna och den kemiska sammansättningen av beläggen. Våra tester visar att upp till en reducering om 65 procent av PM10-nivån är möjlig, säger Ulf Olofsson.

Stor utsläppsbov

Enligt Ulf Olofsson visar studier på Europanivå att utsläpp från bromsar, däck och andra källor som inte är avgaser står för 50 procent av partiklarna genererade av fordon.

– Lagstiftningen har tvingat ned partiklarna från avgasröret till en nivå som är långt under dagens nivåer för skivbromssystem. Är det mycket bilköer med inbromsningar så ökar partikelutsläppen.

De nya skivbromsarna har testats för värmesprickor, ljud och nötning med godkänt resultat.

Läs rapporten här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.