nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny bok ska driva miljöpolitiken framåt

De tolv forskarna i Miljöforskningsberedningen har skrivit boken Miljöpolitikens spelplan som nu lämnats till miljöminister Åsa Romson. Syftet är driva miljöpolitiken framåt.

12be58eb
FOTO: Martina Huber/Regeringskansliet
  • Annons 1

– Vi i miljöforskningsberedningen hoppas att boken ska kunna bidra till den miljöpolitiska diskussionen och utformningen av framtidens miljöpolitik, säger beredningens huvudsekreterare Anders Turesson.

Boken analyserar och diskuterar miljöpolitikens föränderliga spelplan, dess framväxt, utvecklingslinjer och förutsättningarna för att utforma en handlingskraftig miljöpolitik med tydliga samhällseffekter, både nationellt och internationellt.

– Miljöpolitiken måste stå på en fast grund av vetenskap och kunskap. Rapporten är därför ett värdefullt inspel till den process vi nu är inne i med att utforma en effektiv miljöpolitik inför framtiden, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Miljöforskningsberedningen inrättades 2012 som en dialogarena mellan miljöministern och vetenskapssamhället. Sitter med gör bland andra Christian Azar, professor i Energi och miljö, Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys och Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.