nr-logo

Hållbarhet i praktiken

stärka EU:s energilagstiftning
Socialdemokraterna vill att en större andel av godstrafiken ska gå på räls och till sjöss, istället för på väg. FOTO: Shutterstock

Ny batteriteknik ska fulladda elbilar på en minut

Tillverkaren Fisker söker patent på en ny typ av batteriteknologi. Planen är att elbilar med över 80 mils räckvidd ska kunna laddas fulla på en minut.

  • Annons 1

Fiskers nya energilagringsteknik går ut på att de kommer bygga solid-state batterier och packa dem tätare än vad man gör i dag. Det rapporterar tidningen Ny Teknik.

Genom detta får batterierna bättre ledningsförmåga och är tåligare mot kyligt klimat. Batterierna ska i framtiden kunna laddas snabbare än tiden det tar att tanka en fossildriven bil. Priset på batterierna kommer vara en tredjedel av vad litiumjonbatterierna kostar i dag.

Företaget beräknar att teknologin kommer lanseras på marknaden år 2023 och då kommer ha en energidensitet som är mer än 2,5 gånger högre än motsvarande litiumjonbatterier.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.