nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny app städar upp

Håll Sverige Rent har skapat en ny mobilapplikation som underlättar för miljövänner att rapportera om skräp i naturen.

  • Annons 1

Illegala soptippar och övergivna skrotbilar finns överallt. Men det kan vara svårt för myndigheterna att upptäcka och ta ansvar för alla gömmor med avfall. Därför vill stiftelsen Håll Sverige Rent underlätta för allmänheten att rapportera om nedskräpning, och det via en ny applikation till mobilen.

Hittar du skräp kan du med applikationen ta en bild av avfallet och kategorisera vad det är för typ av skräp samtidigt som mobiltelefonens GPS taggar föremålet på en karta. En rapport skapas, och hamnar i kommunens ärendehanteringssystem.

Södertälje kopplade appen till sitt åtgärdsled redan i oktober. Det innebär att en rapport om skräp hamnar i kommunens interna system och att en tjänsteman får ansvar för ärendet. Om mobilanvändaren angav en mejladress i sin skräprapport skickas en bekräftelse till användaren om när ärendet tas om hand och när skräpet är borttaget.

– Vi hoppas förstås att många kommuner ska vilja ansluta sig och hittills har vi mött ett stort intresse, säger Anna Linusson, vd för Håll Sverige Rent.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4