nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu testas bränsleceller på fartyg

Nu testas bränsleceller ombord på ett av Wallenius Marines biltransportfartyg. Målet är mindre miljöpåverkan från sjöfart.

  • Annons 1

Bränslecellsenheten är den första i sitt slag och under testperioden genererar den el nästan helt utan utsläpp. Enheten har en ungefärlig effekt på 20 kW och drivs med metanol som produceras av naturgas eller förnybara råvaror som förgasad biomassa.

Installationen är en del av ett samarbetsprojekt inom det internationella METHAPU-konsortiet med medlemmarna Wärtsilä, Wallenius Marine, Lloyd’s Register, Det Norske Veritas och Universitet i Genoa. Huvudmålet med projektet är att utveckla global sjöfart och hitta nya teknologier som kan minska fartygs miljöpåverkan. De har också som mål att tillåta användningen av metanol som marint bränsle då bränslecellsteknologin förväntas vara ett bar alternativ för sjöfarten när de internationella reglerna för utsläpp blir hårdare.

Fartyget med bränslecellsenheten lämnade Bremerhaven i Tyskland i maj, och fortsätter färden till USA via Sverige och Storbritannien.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4