nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu ska offentlig sektor bli energieffektivare

Miljöstyrningsrådet har fått i uppdrag att hjälpa offentlig sektor att leda omställningen till ett energieffektivare samhälle. Bland annat blir upphandling en viktig del.

  • Annons 1

Uppdraget kommer från Energimyndigheten som har som uppgift att främja och samordna åtgärder för energieffektivisering inom offentlig sektor. Detta har beslutats i EUs energitjänstedirektiv och har införlivats i svenska lagstiftning.

För myndigheterna blir detta obligatoriskt medan kommuner och landsting kan ansöka om pengar hos Energimyndigheten för att arbeta med åtgärderna.

– Eftersom Miljöstyrningsrådet redan arbetar med stöd till organisationer i form av riktlinjer för att ställa energi- och miljökrav i upphandlingar, blir de en naturlig samarbetspart i detta arbete, säger Dag Lundblad, projektledare på Energimyndigheten.

Miljöstyrningsrådet kommer också att genomföra livskostnadsanalyser och utökade informations- och utbildningsinsatser via exempelvis hemsidan och en helpdesk-funktion.

Arbetet kommer att ske i nära samarbete med Energimyndigheten och Naturvårdsverket och projektet pågår under tre år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.