nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nu ska minivattenkraftverk testas

Luleå tekniska universitet utvecklar system för minivattenkraftverk. Nu ska ett testas i Torne älv.

  • Annons 1

Minisystemen kan användas i små vattendrag eller i delar av stora vattendrag. Forskarna ska nu testa lösningen vid Kukkolaforsen i Torne älv.

Genom att man kan använda vattensmorda lager i turbinerna i stället för olja och utforma turbinbladen på bästa sätt anser de att man kan utveckla miljövänlig minikraft. I projektet ingår även att hitta strömningstekniska metoder som hindrar fisk från att gå in i turbinerna.

– Syftet med forskningsprojektet är att hitta miljövänliga metoder som kan utvecklas i regionen och skapa tillväxt, inte att vara något strategiskt drag i en utbyggnad av vattenkraft i skyddade vattendrag. Vår långsiktiga forskning kommer att bidra till ökad biologiskt mångfald och ett effektivare nyttjande av vattnets energi, säger Staffan Lundström, professor vid Luleå tekniska universitet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4