nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nu ska minivattenkraftverk testas

Luleå tekniska universitet utvecklar system för minivattenkraftverk. Nu ska ett testas i Torne älv.

  • Annons 1

Minisystemen kan användas i små vattendrag eller i delar av stora vattendrag. Forskarna ska nu testa lösningen vid Kukkolaforsen i Torne älv.

Genom att man kan använda vattensmorda lager i turbinerna i stället för olja och utforma turbinbladen på bästa sätt anser de att man kan utveckla miljövänlig minikraft. I projektet ingår även att hitta strömningstekniska metoder som hindrar fisk från att gå in i turbinerna.

– Syftet med forskningsprojektet är att hitta miljövänliga metoder som kan utvecklas i regionen och skapa tillväxt, inte att vara något strategiskt drag i en utbyggnad av vattenkraft i skyddade vattendrag. Vår långsiktiga forskning kommer att bidra till ökad biologiskt mångfald och ett effektivare nyttjande av vattnets energi, säger Staffan Lundström, professor vid Luleå tekniska universitet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.