nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu ska laddningsbara batterier märkas

Nu ska uppladdningsbara batterier och bilbatterier kapacitetsmärkas. Målet med EU-kommissionens nya regler är att minska avfallet genom att konsumenten lättare kan välja ett batteri som räcker längre.

  • Annons 1

EU-kommissionens nya regler gäller batterier som importeras efter den 12 maj 2012. Reglerna innebär att uppladdningsbara batterier och bilbatterier ska märkas med kapacitet. Detta för att ge konsumenterna en bättre möjlighet att välja rätt batteri i butiken. Har batteriet hög kapacitet kan det motivera en högre prislapp eftersom det räcker längre. Målet är mindre avfall, lägre energiåtgång vid batteriproduktion och att färre uttjänta batterier ska behöva tas om hand.

Reglerna gäller inte för industri- eller engångsbatterier, men tanken är att regler för engångsbatterier ska komma längre fram.

Importörer av batterier har ansvar för att se till att märkningen stämmer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.