nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FOTO: Pixabay

Nu ska ett bonus-malus system utredas

Regeringen har nu beslutat att utreda förslag på ett bonus-malussystem för nya lätta fordon.

  • Annons 1

Ett bonus-malussystem innebär att fordon med lägre utsläpp får en bonus vid inköpstillfället, medan fordon med höga utsläpp får högre skatt, kallat malus. Syftet är att öka andelen lågutsläppande fordon och komplettera koldioxid- och energiskatterna på drivmedel. Fordon som ska beröras är nya personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Utredarens uppdrag är att föreslå hur bonus och malus kan göras synligt i form av märknings- eller klassificeringssystem och därmed förenkla miljöbättre fordonsval för konsumenter.

Uppdraget ska redovisas senast den 29 april 2016.

Kritiken lät dock inte vänta på sig. Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet skriver att tankeförbud för utredaren kommer försvarar omställningen.

– De länder som infört bonus-malus har en rejäl peng vid inköpet av de grönaste bilarna, och en ordentlig avgift för den som köper en klimatvärsting, men utredaren får inte ens fundera på ett sånt upplägg. Regeringens utredningsdirektiv är ett tankeförbud av sällan skådat slag, säger han i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.