nr-logo

Tidningen för miljöproffs

väg
FOTO: Pixabay

Nu ska ett bonus-malus system utredas

Regeringen har nu beslutat att utreda förslag på ett bonus-malussystem för nya lätta fordon.

  • Annons 1

Ett bonus-malussystem innebär att fordon med lägre utsläpp får en bonus vid inköpstillfället, medan fordon med höga utsläpp får högre skatt, kallat malus. Syftet är att öka andelen lågutsläppande fordon och komplettera koldioxid- och energiskatterna på drivmedel. Fordon som ska beröras är nya personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Utredarens uppdrag är att föreslå hur bonus och malus kan göras synligt i form av märknings- eller klassificeringssystem och därmed förenkla miljöbättre fordonsval för konsumenter.

Uppdraget ska redovisas senast den 29 april 2016.

Kritiken lät dock inte vänta på sig. Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet skriver att tankeförbud för utredaren kommer försvarar omställningen.

– De länder som infört bonus-malus har en rejäl peng vid inköpet av de grönaste bilarna, och en ordentlig avgift för den som köper en klimatvärsting, men utredaren får inte ens fundera på ett sånt upplägg. Regeringens utredningsdirektiv är ett tankeförbud av sällan skådat slag, säger han i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.