nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu ska el från tidvattenströmmar bli verklighet

Det svenska företaget Minesto har utvecklat ett havsbaserat tidvattenkraftverk som utvinner el ur långsamma vattenströmmar på väldiga djup. Nu har projektet fått stöd av Energimyndigheten.

  • Annons 1

Myndigheten har beviljat Minesto 4,9 miljoner kronor för att genomföra ett projekt där en prototyp ska utvecklas, tillverkas och testas i laboratoriemiljö i Göteborg och sedan havstester i Strangford Lough, Nordirland. Energimyndigheten anser att tekniken kan bli framtidens källa till el men den kan inte användas i Sverige.

– Däremot ser vi att tekniken kan ge svenskt näringsliv förutsättningar för export. Att utvinna el ur djupa och långsamt strömmande vattenflöden är ett område där det globalt kan finnas en framtida stor tekniskt och ekonomiskt utvinningsbar förnybar energipotential, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef för Energimyndighetens teknikavdelning.

Mindre och billigare

Minesto har tidigare testat sin produkt, kallad Deep Green, i Vättern och i en bassäng i Holland. Deep green är mindre kraftverk, både till vikt och storlek och de placeras på djup mellan 60 till 120 meter nere i havet. Och tekniken skiljer sig mot andra tidvattenkraftverk.

– Vi tittar på långsamt strömmande vatten, medan andra tittar på snabbt strömmande. Vi har hittat en metod som som gör att vi kan accelerera vattenhastigheten vid turbinen. Det bidrar till att vi kan bygga mindre och därmed billigare tidvattenkraftverk, sade Anders Jansson, vd på Minesto, till Miljö & Utveckling för några år sedan.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.