nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Idag börjar utfrågningarna av de nya EU-kommissionärerna.

Nu ska kommissionärerna granskas

I veckan håller EU-parlamentet utfrågningar av de nya EU -kommissionärerna. På torsdag är det dags för den omstridde energi- och klimatkommissionären. Även Cecilia Malmström som är först ut väntas få frågor som rör hållbarhetsområdet.

  • Annons 1

Utfrågningarna börjar idag måndag och först ut är nya handelskommissionären Cecilia Malmström som blir en nyckelperson i det frihandelsavtal som ska förhandlas fram mellan EU och USA. Här väntas hon få frågor som rör miljö- och hållbarhet. Inom den europeiska miljörörelsen finns nämligen en oro för att det nya avtalet kan innebära att företag får möjlighet att stämma stater som ställer tuffa miljökrav. Det har också uttryckts farhågor för att USA skulle tvinga på Europa genmodifierade grödor.

På torsdag är det sedan dags för spanjoren Miguel Arias Cañete, som ska ansvara för klimat och energifrågor. Han väntas få en tuff match då han efter nomineringen anklagats för bland annat sexistiska uttalanden och starka band till oljeindustrin.

Miguel Arias Cañete

Eu-parlamentet har möjlighet att kugga de föreslagna kommissionärerna vilket har hänt vid ett par tillfällen. Förhoppningen är att det nya teamet ska kunna tillträda den 1 november.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.