nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu laddar Sverige för elbilarna

Fortum och Stockholm stad samarbetar för att undanröja elbilshindren och tre regionala energibolag ska rulla ut 3 000 elbilar inom tre år. Elbilshajpen är här för att stanna.

  • Annons 1

För att Sverige inte ska väljas bort av elbilstillverkarna menar Fortum och Stockholms stad att det krävs incitament. I samarbetsprojektet Elbilsstad 2030 visar de att lokala förutsättningar kan förbättras, bland annat genom att sätta upp lättillgängliga laddstolpar, se över regelverk och initiera samupphandling av elbilar.

Ulla Hamilton (M), Miljö- och trafikborgarråd i Stockholm anser att politiker har en stor roll genom att visa att man tror på elbilen.

– Transportbehovet fortsätter att öka och vi får allt fler bilar. Därför är en av de viktigaste insatserna för att minska utsläppen av växthusgaser att få ut fler elbilar på gatorna. Dagens regelverk behöver förändras för att Sverige ska komma i fråga som marknad för elbilstillverkarna, säger Marie Fossum, affärsområdeschef för Fortums elbilssatsning.

3000 bilar på tre år

I samma veva har de tre energibolagen Mälarenergi, Gävle Energi och Jämtkraft signerat en deklaration om att lyfta Sverige till ett föregångsland för elbilar. Målet är att det inom tre år ska rulla totalt 3 000 elbilar i regionerna.

– Det här är en regional kraftsamling inom ramen för visionen om 600 000 elfordon år 2020. Vi vill tidigt vara med och driva utvecklingen, säger bolagens vd:ar Kenneth Jönsson, Per Laurell och Anders Ericsson.

För att lyckas är tre projekt på gång. I Västerås pågår ”Elbilsutmaningen” där Mälarenergi, Västerås stad och ABB tillsammans med näringslivet satsar på bilar och laddinfrastruktur. ”Green Highway” ska skapa en grön transportkorridor längs E14 från Sundsvall till Trondheim. Östersund är centrum för utvecklingen och Jämkraft bygger upp laddinfrastrukturen. Dessutom har demoprojektet ”elbilar i vinterklimat” startat. I Gävles projekt ”Shopping Circle” testar familjer elbilar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.