nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu kan mat klimatcertifieras

Nu finns ett regelverk för klimatcertifiering av mat framtaget av Krav och Svenskt Sigill.

  • Annons 1

Produktion och distribution av mat står för cirka 20 procent av de totala växthusgasutsläppen i Sverige. I tre år har ett projekt pågått för att ta fram en certifiering som omfattar hela produktionskedjan för en produkt. Nu är arbetet klart.

Reglerna omfattar gården, växtodling, växthusodling, mjölkproduktion, nötköttsproduktion,grisproduktion, äggproduktion, fiske, samt transporter. Det finns även ett inledande kapitel med allmänna regler som gäller all ansluten verksamhet.

Hösten 2010 presenteras regler för lammproduktion, kycklingproduktion samt förädling och förpackningar. Därefter utvecklas regler för vattenbruk och importerade produkter.

Läs mer:

På www.klimatmarkningen.se kan du läsa mer om projektet och se reglerna för klimatcertifiering av mat.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4