nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu kan mat klimatcertifieras

Nu finns ett regelverk för klimatcertifiering av mat framtaget av Krav och Svenskt Sigill.

  • Annons 1

Produktion och distribution av mat står för cirka 20 procent av de totala växthusgasutsläppen i Sverige. I tre år har ett projekt pågått för att ta fram en certifiering som omfattar hela produktionskedjan för en produkt. Nu är arbetet klart.

Reglerna omfattar gården, växtodling, växthusodling, mjölkproduktion, nötköttsproduktion,grisproduktion, äggproduktion, fiske, samt transporter. Det finns även ett inledande kapitel med allmänna regler som gäller all ansluten verksamhet.

Hösten 2010 presenteras regler för lammproduktion, kycklingproduktion samt förädling och förpackningar. Därefter utvecklas regler för vattenbruk och importerade produkter.

Läs mer:

På www.klimatmarkningen.se kan du läsa mer om projektet och se reglerna för klimatcertifiering av mat.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.