nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu invigs Dåva 2

Idag, fredag, invigs kraftvärmeverket Dåva 2 i Umeå. Torv och avverkningsrester ska minska Umeå Energis miljöpåverkan och oljeberoende betydligt.

  • Annons 1

Miljardprojektet Dåva 2 har varit igång för kommersiell drift sedan i början av året och enligt Umeå Energi, som äger anläggningen, har allt gått bra hittills. Nu öppnas kraftvärmeverket även upp för allmänhetens beskådan. Enligt Umeå Energi är den Umeås största miljöinvestering genom tiderna.

Med biobränslen i form av avverkningsrester och torv ska verket producera fjärrvärme och grön el. Det ska minska energibolagets oljeberoende och öka den förnybara delen i energimixen.

– För 40 år sedan var det inte ovanligt att skorstensröken låg tät över Umeå, eftersom de flesta fastigheter hade en egen panna och eldade med till exempel olja eller kol. I dag ser det annorlunda ut, vilket vi bland annat kan tacka fjärrvärmen för, säger Göran Ernstson, vd och koncernchef på Umeå Energi.

Systeranläggningen Dåva 1 togs i bruk 2001 och gör också fjärrvärme och el, men huvudsakligen av avfall.

äs den fördjupande artikeln om Dåva-projekten som publicerades i Miljö & Utveckling nr 4 2008. Se länken nedan.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.