nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nu byggs Sveriges första plusenergihus

  • Annons 1

Passivhus är en energisnål byggnadslösning som nu tagits ett steg längre med konceptet Plusenergihus. För stunden byggs det första i Sverige, strax norr om Malmö. På årsbasis självförsörjs ett Plusenergihus med energi till uppvärmning, varmvatten och hushållsel. Solfångare värmer huset och kompletteras med separata solceller som producerar hushållsel. Värmen ackumuleras i fastigheten för att klara dygnets alla timmar och övergången till kallare årstid. Vid kallare perioder kan en vedeldad braskamin komplettera värmesystemet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4