nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Norsk fondjätte lämnar palmoljeföretag

Världens största statliga fond, den norska oljefonden, har beslutat att dra sig ur fyra stora asiatiska företag som producerar palmolja genom att skövla regnskog.

  • Annons 1

Den statliga investeringsfonden, som har en portfölj värd 7 400 miljarder kronor, uppger att skälet till försäljningen av innehavet i de asiatiska bolagen är ”risken för allvarliga skador på miljön” i samband med produktionen av palmolja.

Beslutet berör sydkoreanska konglomeratet Daewoo International och ståltillverkaren Posco, samt malaysiska konglomeratet Genting och byggbolaget IJM.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.