nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ekologisk mat på Norrlands universitetssjukhus

Ägg potatis frukt

Potatis, ägg och frukt. Framöver är det 25 procent ekologiska livsmedel som gäller på Norrlands universitetssjukhus.

  • Annons 1

Den 1 december 2014 blev det klart med ett nytt leverantörsavtal för Norrlands universitetssjukhus där en större andel ekologiska livsmedel är ett av kraven.

– Vi satsar på baslivsmedel som potatis, ägg, frukt och grönt. Där kan vi få tag i stora volymer som ger effekt, säger Elinor Yifter Lindgren, kostsamordnare i Västerbottens läns landsting.

Under året kommer sjukhuset även att ta fram en handlingsplan med olika aktiviteter. Exempelvis hoppas de kunna erbjuda ekologiskt kött framöver och vill öka andelen varor med Fairtrade-märkning.

Sjukhuset räknar med att de år målet med 25 procent ekologiska livsmedel i slutet av året.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.