nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Norge tar täten i kampen mot växthusgaser

  • Annons 1

Norge tar krafttag mot växthusgaserna. Landet planerar att ta täten i kampen mot koldioxidutsläppen i världen. Statsminister Jens Stoltenberg presenterade under Arbeiderpartiets kongress i Oslo en konkret och mycket tuff plan, rapporterar Sveriges Radios Ekot-redaktion.

Planen, som troligen blir konkret politik för Norge redan i vår, är betydligt mer långtgående än både Kyotoavtalet och EUs politik mot växthusgaserna.

– Vi i Norge måste vara beredda på att på oss väsentligt större ansvar för utsläpp än idag. Jag vill därför lägga fram en plan på Arbeiderpartiets landsmöte om tre mål för vår klimatpolitik, sa Jens Stoltenberg enligt Ekot, i något som har liknats vid en kupp.

Den kuppartade planen slår fast att utsläppen 2012 ska ha minskat med tio procent jämfört med 1990 års utsläpp. 2020 ska utsläppen ha minskats med 30 procent och 2050 ska Norge ta ansvar för att ha minskat världens utsläpp med en mängd som motsvarar 100 procent, det vill säga alla, av Norges utsläpp.

FNs förre generalsekreterare Kofi Annan har kallat planen för nummer ett i världen. Han uppmanar alla att följa efter.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.