nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nordiskt samarbete för avgasfria fordon

De nordiska regioner och kommuner som vill driva på utvecklingen av avgasfria fordon ska nu kunna hjälpas åt över landsgränserna i det nya projektet Next Move.

  • Annons 1

Det är inte längre enbart teknisk mognad som håller avgasfria bilar tillbaka, utan även infrastruktur och att ha användare av fordonen. Att vara först ut kan vara komplicerat, bland annat i frågor som upphandling och kompetens om den nya tekniken. Därför kommer Next Move fokusera på samarbeta kring inköp och service, som att köpa in fler fordon och öppna en tankstation.

– Då de tillsammans köper in fordon och bygger upp sin kompetens ger de utvecklingen en ordentlig skjuts framåt för en fordonsteknik som verkligen kan innebära en skillnad för miljön, säger Jessica Vacklid, projektledare för Next Move.

Köpenhamn kommun är en av deltagarna och de har beslutat att endast bilar som drivs av el eller vätgas får köpas in av stadens förvaltningar från och med januari 2011.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.