nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nordiska ministrar markerar mot farliga kemikalier

De nordiska miljöministrarna vill att den nya EU-kommissionen tar krafttag mot hormonstörande ämnen.

  • Annons 1

Det deklarerade ministrarna när de träffades i Stockholm i går, onsdag. En nordisk kemikaliegrupp har tagit fram en rapport som visar att det kostar hundratals miljoner euro per år att behandla skador och sjukdomar som orsakas av hormonstörande ämnen.

Miljöministrarna undertecknade ett gemensamt brev till de nya kommissionärerna Bieńkowska (med bland annat industrin som ansvarsområde) och Vella (miljö- och fiskeriansvarig). I brevet slår de fast att de vill se att genomförandet av kemikalieförordningen Reach skärps, bland annat för att minska exponeringen för hormonstörande ämnen. De kräver också tydligare regler kring nanomaterial.

Sverige har även tidigare rutit till i frågan, då Lena Ek drog EU-kommissionen inför rätta för att ha vikit sig för kemilobbyn.

Under Nordiska rådets möte i Stockholm delades även ett natur- och miljöpris ut till Reykjaviks kommun.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.