nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nordiska ministrar markerar mot farliga kemikalier

De nordiska miljöministrarna vill att den nya EU-kommissionen tar krafttag mot hormonstörande ämnen.

  • Annons 1

Det deklarerade ministrarna när de träffades i Stockholm i går, onsdag. En nordisk kemikaliegrupp har tagit fram en rapport som visar att det kostar hundratals miljoner euro per år att behandla skador och sjukdomar som orsakas av hormonstörande ämnen.

Miljöministrarna undertecknade ett gemensamt brev till de nya kommissionärerna Bieńkowska (med bland annat industrin som ansvarsområde) och Vella (miljö- och fiskeriansvarig). I brevet slår de fast att de vill se att genomförandet av kemikalieförordningen Reach skärps, bland annat för att minska exponeringen för hormonstörande ämnen. De kräver också tydligare regler kring nanomaterial.

Sverige har även tidigare rutit till i frågan, då Lena Ek drog EU-kommissionen inför rätta för att ha vikit sig för kemilobbyn.

Under Nordiska rådets möte i Stockholm delades även ett natur- och miljöpris ut till Reykjaviks kommun.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.