nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nordiska ministrar markerar mot farliga kemikalier

De nordiska miljöministrarna vill att den nya EU-kommissionen tar krafttag mot hormonstörande ämnen.

  • Annons 1

Det deklarerade ministrarna när de träffades i Stockholm i går, onsdag. En nordisk kemikaliegrupp har tagit fram en rapport som visar att det kostar hundratals miljoner euro per år att behandla skador och sjukdomar som orsakas av hormonstörande ämnen.

Miljöministrarna undertecknade ett gemensamt brev till de nya kommissionärerna Bieńkowska (med bland annat industrin som ansvarsområde) och Vella (miljö- och fiskeriansvarig). I brevet slår de fast att de vill se att genomförandet av kemikalieförordningen Reach skärps, bland annat för att minska exponeringen för hormonstörande ämnen. De kräver också tydligare regler kring nanomaterial.

Sverige har även tidigare rutit till i frågan, då Lena Ek drog EU-kommissionen inför rätta för att ha vikit sig för kemilobbyn.

Under Nordiska rådets möte i Stockholm delades även ett natur- och miljöpris ut till Reykjaviks kommun.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.