nr-logo

Tidningen för miljöproffs

textil
FOTO: Pixabay

Nordisk modebransch ska bli världens mest hållbara

Nordisk modebransch ska bli världens mest hållbara. Det är de nordiska miljöministrarnas målsättning med en gemensam handlingsplan för att reducera utsläppen från den smutsiga mode- och textilindustrin.

  • Annons 1

Målet med handlingsplanen är att till 2020 skapa en mer resurseffektiv och hållbar nordisk textil- och modebransch som är fri från farliga kemikalier. Man vill också att mode och textil ska ingå i en cirkulär ekonomi före 2050, där produkternas livstid förlängs och textilfibrerna hålls i ett slutet kretslopp och används om och om igen.

Även framtidens kläddesigner spelar en viktig roll i handlingsplanen om ministrarna vill bland annat utveckla en nordisk akademi för hållbart mode och design.

Handlingsplanen för textil, som är ett initiativ från det danska ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet, är första steget på vägen för att göra nordiskt mode till det mest hållbara i världen. Planen består av en rad konkreta initiativ och pågår fram till 2017.

Ministrarna uppmanar också EU-kommissionen att skärpa lagstiftningen för att begränsa farliga kemikalier i kläder och att vidta åtgärder för att öka återanvändning och återvinning.

Här kan du ladda ned handlingsplanen

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.