nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Pixabay

Nordisk modebransch ska bli världens mest hållbara

Nordisk modebransch ska bli världens mest hållbara. Det är de nordiska miljöministrarnas målsättning med en gemensam handlingsplan för att reducera utsläppen från den smutsiga mode- och textilindustrin.

  • Annons 1

Målet med handlingsplanen är att till 2020 skapa en mer resurseffektiv och hållbar nordisk textil- och modebransch som är fri från farliga kemikalier. Man vill också att mode och textil ska ingå i en cirkulär ekonomi före 2050, där produkternas livstid förlängs och textilfibrerna hålls i ett slutet kretslopp och används om och om igen.

Även framtidens kläddesigner spelar en viktig roll i handlingsplanen om ministrarna vill bland annat utveckla en nordisk akademi för hållbart mode och design.

Handlingsplanen för textil, som är ett initiativ från det danska ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet, är första steget på vägen för att göra nordiskt mode till det mest hållbara i världen. Planen består av en rad konkreta initiativ och pågår fram till 2017.

Ministrarna uppmanar också EU-kommissionen att skärpa lagstiftningen för att begränsa farliga kemikalier i kläder och att vidta åtgärder för att öka återanvändning och återvinning.

Här kan du ladda ned handlingsplanen

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4