nr-logo

Hållbarhet i praktiken

New York blir den första stora staden i USA att divistera pensionspengar från fossilindustrin. FOTO: Pixabay

New York miljardinvesterar från fossilindustrin

Staden stämmer oljebolag för att ha orsakat den globala uppvärmningen och flyttar samtidigt 5 miljarder dollar från fossila investeringar.

  • Annons 1

New York vill bli den första stora staden i USA att divistera pensionspengar från fossilindustrin, rapporterar The Guardian.

– New York står upp för framtida generationer genom att bli den första stora staden i USA som divesterar våra pensionspengar från fossilindustrin. I takt med att klimatförändringarna fortsätter att förvärras, är det upp till fossilbolagen, som försatt oss i den här situationen, att bära kostnaden för att göra New York säkrare och mer motståndskraftig, säger Bill de Blasio, New Yorks borgmästare, rapporterar The Guardian. 

Staden kommer stämma bolagen Exxon Mobil, Chevron, BP, ConocoPhillips och Shell, för att ha orsakat klimatförändringar.

New York menar att dessa bolag bidragit till att erosion och översvämningar skett i staden, vilket redan har kostat New York flera miljarder dollar. 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.