nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vindkraft
Vindkraften förväntas fördubblas på fyra år enligt Svensk Vindenergis senaste prognos.

Nedåt för vindkraft i Sverige

För första gången sedan millennieskiftet minskade vindkraftens elproduktion under 2016. Dessutom minskade utbyggnaden av vindkraft för andra året i rad. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

  • Annons 1

Under förra året var det första gången som vindkraften inte satte ett nytt produktionsrekord. Istället minskade elproduktionen med drygt 1 terrawattimmar, från 16,6 terrawattimmar till 15,4 terrawattimmar.

– För första gången någonsin har vindkraftens produktion varit lägre än året innan. Det berodde inte på att det finns färre vindkraftverk, utan att det blåste mindre under 2016, säger Anna Andersson på Energimyndighetens analysavdelning.

Vindkraften stod ändå för 10 procent av den totala elproduktionen.

Mindre utbyggnad

Vindkraften har byggts ut under året men inte i lika stor omfattning som tidigare år. Energiföretagens vd, Pernilla Winnhed, konstaterar att utbyggnaden påverkas av de låga elpriserna.

– Utbyggnaden av vindkraft påverkas också av att priserna på elcertifikat är väldigt låga. Samtidigt har Sverige ett överskott av el och marknadspriserna signalerar att investeringar i ny elproduktion inte behövs just nu, säger hon.

Vattenkraft och kärnkraft stod tillsammans för drygt 80 procent av den totala produktionen. Den bränslebaserade elproduktionen var 14,3 terrawattimmar och har ökat under de senaste tre åren. Det är framförallt produktionen i de kraftvärmeverk som finns i fjärrvärmesystemen som ökat.

Etiketter:,

Kommentarer

1 reaktion till “Nedåt för vindkraft i Sverige”

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.