nr-logo

Hållbarhet i praktiken

elfordon
I de flesta fallen handlar det om elcyklar värda över 40 000 kronor. FOTO: Gobike

Naturvårdsverket polisanmäler miljonbedrägeri av elfordon

Ett misstänkt storbedrägeri utreds just nu av polisen, efter att Naturvårdsverket polisanmält flera personer för systematiskt bidragsfusk av elcyklar.

  • Annons 1

Sammanlagt rör det sig om närmare hundra falska utbetalningar, fördelade på flera privatpersoner som ska ha handlat från tre olika elcykelföretag.

I de flesta fallen handlar det om elcyklar värda över 40 000 kronor, som man fått 10 000 kronor i bidrag för. Totalt har cirka 900 000 kronor utbetalats i det misstänkta storbedrägeriet.

Det rör sig om nästan en miljon kronor – hur har detta kunnat ske?

– Tillvägagångsättet har vi inte hundra procent koll på. Vi vet hur man har myglat i många av fallen, sedan är det möjligt att det handlar om förfalskande av originalhandlingar där man upprättat en handling som ska likna en köpehandling, fast där köp inte skett. Man har ansökt om bidrag på olaglig grund, säger Tomas Hallqvist, chef för Miljöbidragsenheten på Naturvårdsverket till Miljö & Utveckling.

Tror du att det finns fler fall som det här?

– Det är inte otroligt. Vi gör hela tiden stickkontroller, men nu kommer vi intensifiera försöken att hitta möjliga fuskare bland de utbetalade bidragen menar Tomas Hallqvist.

Vad kan det få för påverkan på bidraget för elfordon?

– Förhoppningsvis får det ingen följdverkan alls, det inryms i den ordinarie verksamheten att vi försöker hitta folk som missbrukar bidragsystemet. Det finns mig veterligen inga vattentäta bidragssystem, och det här var tydligen inte ett sådant heller. Vi var medvetna om risken, men samtidigt tänkte vi att det är förhållandevis små pengar för den enskilde och en ganska stor arbetsinsats för att lura systemet. Därför trodde vi inte att omfattningen av fuskare skulle vara såhär stor, säger Tomas Hallqvist.

Vad händer härnäst?

– Vi fortsätter göra våra stickkontroller. Jag har i sittande stund sex stycken ärenden som jag ska ringa in och anmäla i dag, som handlar om anmälan mot enskild person där man också har försökt förfalska kvittohandlingar, som ska styrka en påstådd transaktion som inte har skett, avslutar Tomas Hallqvist.

Naturvårdsverket kontrollerar de ansökningar som kommer in på flera olika sätt; genom inbyggda automatiska kontroller, slumpmässiga manuella granskningar och registeranalys. Riksrevisionen kommer också att genomföra en separat granskning under 2018.

Läs mer: Så kan pendlingssamhällen bli mindre bilberoende

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.