nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Naturskyddsföreningen överklagar Bungedom

Ett område som ska lämnas i fred eller ett värdefullt kalkbrott?
Efter att Naturvårdsverket överklagat Bungedomen till Högsta Domstolen gör nu Naturskyddsföreningen likadant.

  • Annons 1

I juli gav Mark- och miljööverdomstolen företaget Nordkalk rätt att bryta kalk i Bunge på norra Gotland. En tid därefter överklagade Naturvårdsverket beslutet till Högsta Domstolen eftersom myndigheten anser att de villkor som domstolen satt upp för verksamheten inte är nog för att bevara och undvika skada på de unika naturvärdena. Nu överklagar även Naturskyddsföreningen beslutet.

– Vi hoppas att Högsta domstolen snabbt rättar till Miljööverdomstolens felaktiga beslut och stoppar den naturvårdsskandal som hotar i Bunge. Täkten skulle förstöra stora och unika områden med rik och orörd natur, men skickar också allvarliga signaler om exploatering till andra EU-länder. Om domen inte ändas tvingas vi återigen se hur Sverige sviker inom EU på miljöområdet, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

”Det är oacceptabelt”

Föreningen hänvisar till Naturvårdsverkets bedömning av området som en plats med höga naturvärden som saknar motstycke i Sverige och Europa.

– Området som var planerat att ingå i en ny svensk nationalpark är på väg att istället bli ett gigantiskt kalkbrott, som till ytan är dubbelt stort som området innanför Visby ringmur. Det är oacceptabelt, säger Mikael Karlsson.

Efter Mark- och miljööverdomstolens beslut i juli har även andra miljöorganisationer och föreningar såsom Greenpeace, Fältbiologerna och föreningen Bevara Ojnareskogen demonstrerat och bedrivit kampanjer med syfte att bevara Ojnareskogen och stoppa avverkningen som ska ske i och med kalkbrytningen.

Idag rapporterade P4 Gotland dessutom att länsstyrelsen kontrollerat förberedelsearbetet vid det planerade brottet. Slutsatsen är att röjningsarbetarna gått för hårt fram i våtmarkerna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.