nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nätkoncessioner utreds

Elisabet Falemo, Elsäkerhetsverkets generaldirektör, har fått i uppdrag att utreda regelverket för nätkoncessioner.

  • Annons 1

Elisabet Falemo, Elsäkerhetsverkets generaldirektör, har fått i uppdrag att utreda regelverket för nätkoncessioner. Nätkoncession krävs för att bygga eller förvalta en elledning, och tillståndet delas ut av Energimarknadsinspektionen.

Att få tillstånd kan ta lång tid, den genomsnittliga handläggningstiden är ett år. Nu vill regeringen få klarhet i om tillståndsprocessen är ändamålsenlig och effektiv. Syftet är att se till att elnätet kan byggas ut på ett miljömässigt och samhällsekonomiskt hållbart sätt.

Utredningen ska vara klar senast den 10 juni 2019.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4