nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nationellt demonstrations- program för elbilar föreslås

Ett nationellt demonstrationsprogram för elbilar och laddhybrider. Det föreslår Energimyndigheten som i fredags redovisade kunskapsunderlaget om marknaden för elbilar inför regeringen.

  • Annons 1

Rapporten pekar också på att utbyggnaden av laddinfrastruktur bör etableras samt ett ökat stöd till elbilar i relation till andra miljöfordon. Det fyraåriga ekonomiska stödet för ett demonstrationsprojekt som Energimyndigheten föreslår ska öka antalet elbilar på marknaden och låta svensk fordonsindustri vara med i utvecklingen. En kvarts till en halv miljard föreslås stödet vara på.

– Det är inte bara fordonsindustrin som gagnas av ett eventuellt demonstrationsprogram. Även annan svensk industri får en ökad möjlighet att delta i utvecklingen av viktiga delkomponenter, säger generaldirektör Tomas Kåberger i en kommentar.

Ökat stöd till elbilar

Stödet är idag större till miljöbilar som drivs på etanol och biogas, än el och laddhybrider. Energimyndigheten föreslår nu att stödet ökas och ska ges i samband med inköp av bilen.

Kunskapsunderlaget som Energimyndigheten presenterade har tagits fram tillsammans med Energimarknadsinspektionen, Transportstyrelsen och Vägverket, men också i samråd med företrädare för bilindustri, elproducenter, konsumenter Sveriges kommuner och landsting samt relevanta myndigheter.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.