nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nationellt demonstrations- program för elbilar föreslås

Ett nationellt demonstrationsprogram för elbilar och laddhybrider. Det föreslår Energimyndigheten som i fredags redovisade kunskapsunderlaget om marknaden för elbilar inför regeringen.

  • Annons 1

Rapporten pekar också på att utbyggnaden av laddinfrastruktur bör etableras samt ett ökat stöd till elbilar i relation till andra miljöfordon. Det fyraåriga ekonomiska stödet för ett demonstrationsprojekt som Energimyndigheten föreslår ska öka antalet elbilar på marknaden och låta svensk fordonsindustri vara med i utvecklingen. En kvarts till en halv miljard föreslås stödet vara på.

– Det är inte bara fordonsindustrin som gagnas av ett eventuellt demonstrationsprogram. Även annan svensk industri får en ökad möjlighet att delta i utvecklingen av viktiga delkomponenter, säger generaldirektör Tomas Kåberger i en kommentar.

Ökat stöd till elbilar

Stödet är idag större till miljöbilar som drivs på etanol och biogas, än el och laddhybrider. Energimyndigheten föreslår nu att stödet ökas och ska ges i samband med inköp av bilen.

Kunskapsunderlaget som Energimyndigheten presenterade har tagits fram tillsammans med Energimarknadsinspektionen, Transportstyrelsen och Vägverket, men också i samråd med företrädare för bilindustri, elproducenter, konsumenter Sveriges kommuner och landsting samt relevanta myndigheter.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4