nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nasa jagar klimatförändringar i rymden

Nu skickar Nasa forskningsflyg till den övre atmosfären för att ta reda på hur det allt varmare klimatet påverkar jorden.

  • Annons 1

Vattenånga och ozon i stratosfären kan ha en stor påverkan på jordens klimat, men hur de processer som påverkar detta fungerar är relativt okända, särskilt vad gäller vattenånga. Det begränsar forskarnas förmåga att förutsäga hur dessa förändringar kommer att påverka klimatet i framtiden, skriver Environmental Expert.

Forskningsprojektet med namnet Attrex (Airborne Tropical Tropopause Experiment) kommer att studera fukt och kemisk sammansättning i de övre regionerna av troposfären, det lägsta lagret av jordens atmosfär. I tropopausen, skiktet mellan troposfär och stratosfär på en höjd av ungefär 11 till 17 kilometer, förångas vatten och ozon och andra gaser tar sig in i stratosfären.

Studier har visat att även små förändringar i stratosfärens fuktighet kan påverka klimatet signifikant. Men hittills har det varit svårt att förutse förändringar i stratosfärens luftfuktighet på grund av att kunskapen om de fysikaliska processerna i den tropiska tropopausen varit låg.

Nu ska sex flygturer med fjärrstyrda Global Hawk-plan ta prover på moln, spåra gaser och ta temperaturer ovanför och under planer. Planet ska också mäta meteorologiska förhållanden och hur vatten förångas på den här höjden. Forskarna hoppas kunna använda resultaten till att bättre kunna förutse stratosfärens luftfuktighet och sammansättning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.