nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Under de närmaste två veckorna ska världens ledare försöka enas om ett nytt klimatavtal – en process som hittills gått ganska trögt.
Under de närmaste två veckorna ska världens ledare försöka enas om ett nytt klimatavtal – en process som hittills gått ganska trögt. FOTO: Shutterstock

Näringslivet tror på globalt klimatavtal

På måndag samlas världens klimatförhandlare i Paris för att enas om ett nytt klimatavtal.
– Jag tror att det blir ett avtal. Vi gör allt för att stödja den processen”, säger Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv.

  • Annons 1

Under de kommande två veckorna pågår det tjugoförsta partsmötet under FN:s klimatkonvention. Det finns ett starkt engagemang från det europeiska näringslivet för att förhandlingarna ska bli framgångsrika.

– Jag tror att det blir ett avtal – jag tycker att det ser relativt hoppfullt ut – men jag tror tyvärr inte att vi når ett globalt pris på koldioxid. Det är verkligen synd, för jag tror att det skulle att vara en otroligt effektiv mekanism – så där får vi fortsätta att kämpa, säger Carola Lemne.

Även det tyska näringslivet vill ha ett globalt klimatavtal.

– Ett världsomfattande, robust klimatavtal från FN:s klimatmöte i Paris kommer att övertyga industrins ledare att investera i grön teknik och bidra till kampen mot klimatförändringen, säger Dr. Reinhold Festge, ordförande för den stora tyska industriorganisationen, VDMA, som företräder mer än 3100 små och medelstora företag som producerar maskiner för tillverkarna.

Den Europeiska investeringsbanken, EIB, är världens största långivare för klimatrelaterade investeringar. Vad EIB gör för att hjälpa till med finansiering kommer att spela en viktig roll i förhandlingarna, särskilt för utvecklingsländerna.

– Vid samtalen i Lima före klimatmötet, meddelade EIB:s ordförande, Werner Hoyer, att EIB ska öka utlåningen till de utvecklingsländer som är mest sårbara för klimatförändringar. Vi räknar med att EIB ska låna ut 100.000.000.000 dollar för klimatinvesteringar under de kommande fem åren, säger Jonathan Taylor, vice ordförande i EIB och ansvarig för miljö- och klimatpolitik, till Euractiv.com

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.