nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lisa Senerby Forsse, rektor Sveriges lantbruksuniversitet FOTO: Jenny Svennås-Gillner. SLU

När når vi visionen?

År 2050 beräknas jordens befolkning överstiga 9 miljarder.
Den stora utmaningen är hur detta skall kunna uppnås utan ny mark att bruka, utan ohållbara ekologiska konsekvenser samtidigt som vi återställer och nyskapar förlorade naturvärden – allt under en pågående klimatförändring, skriver Lisa Sennerby Forsse.

  • Annons 1

Lisa Sennerby Forsse är rektor för Sveriges lantbruksuniversitet. Hon är även utredare för Klimatfärdplan 2050. Utredningen ska ta fram en strategi och konkreta förslag för hur Sverige ska få noll i nettoutsläpp av växthusgaserfram till år 2050.

Lisa Sennerby Forsse är rektor för Sveriges lantbruksuniversitet. Hon är även utredare för Klimatfärdplan 2050. Utredningen ska ta fram en strategi och konkreta förslag för hur Sverige ska få noll i nettoutsläpp av växthusgaserfram till år 2050.

År 2050 beräknas jordens befolkning överstiga 9 miljarder. Redan idag ställs mycket höga krav på skogens, jordens och de fotosyntesaktiva organismernas förmåga att förvandla jord, sol, luft och vatten till föda, foder, fiber, energi och förnyelsebara material och kraven ökar med minst ytterligare 2 miljarder människor.

Den stora utmaningen är hur detta skall kunna uppnås utan ny mark att bruka, utan ohållbara ekologiska konsekvenser samtidigt som vi återställer och nyskapar förlorade naturvärden – allt under en pågående klimatförändring. Såväl G8 som G20 länderna har konstaterat att den viktigaste enskilda frågan för att säkra tillgången på mat för en växande befolkning är att utveckla livsmedelsproduktionen i fattiga länder på ett hållbart sätt och samtidigt klara anpassningen till klimatet.

Använda kunskap

För att det ska vara möjligt måste vi använda de bästa medel som står till buds och de lösningar som forskningen fortsatt kan bidra med. I första hand gäller det att ta till oss de beprövade erfarenheter och den vetenskapsbaserade kunskap och teknologi som redan existerar. Men för att klara de utmaningar som vi står inför krävs stor öppenhet för att också bejaka de nya kunskaper som växer fram.

 

LÄS MER PÅ NÄSTA SIDA

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “När når vi visionen?”

  1. Jonas Ericson skriver:

    Fast enligt FAO producerar vi redan idag mat för 11 miljarder människor. Det finns enligt flera rapporter potential att öka skördarna med 40-50 % på nuvarande arealer – framför allt i Afrika och sydamerika. Och det finns mer än dubbelt så många överviktiga som hungrande människor på jorden – så utmaningen ligger snarare i att fördela tillgångarna mer rättvist, än att hitta nya sätt att producera ännu mer mat.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.