nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nu börjar även Nacka kommun att redovisa sitt miljöarbete på nätet.

Nacka miljöredovisar med Miljöbarometern

Hädanefter ska Nackaborna kunna följa kommunens miljöarbete på nätet. Nacka börjar nu redovisa hur de klarar av att leva upp till de lokala miljömålen i ett webbverktyg.

  • Annons 1

Den 20 februari lanserade Nacka kommun webbverktyget, Miljöbarometern, som är anpassad efter Nacka kommuns sex lokala miljömål:

  • begränsad klimatpåverkan
  • frisk luft
  • giftfri miljö
  • rent vatten
  • god bebyggd miljö
  • ett rikt växt- och djurliv

I webbverktyget finns diagram och tabeller med nivåer för Nackas miljömål. På så sätt kan inte bara Nacka kommun utan alla som är intresserade av hållbarhetsfrågor se hur kommunen ligger till.

– Vi vill gärna vara så transparenta som möjligt för att också Nackaborna ska kunna följa utvecklingen och bidra i miljöarbetet. Miljöbarometern är lätt att läsa och fungerar för såväl skolelever som studenter och företagare, säger Sabina Nilsson, hållbarhetsstrateg i Nacka kommun.

Statistiken har till stor del hämtats från källor inom kommunen, men även data från nationella och regionala myndigheter används.

På en del områden går det att jämföra utvecklingen i Nacka med länet eller riket. Nackas miljömål följs upp varje år och presenteras i kommunens årsredovisning, men poängen med Miljöbarometern är att den uppdateras oftare. 

Fakta:

Miljöbarometern är ett digitalt verktyg, som utvecklats för kommuner och organisationer som vill redovisa sitt miljö- eller hållbarhetsarbete på webben. Många svenska kommuner använder den: Borås, Jönköping, Kristianstad, Landskrona, Lidköping, Luleå, Malmö, Skövde, Stockholm, Huddinge, Järfälla, Botkyrka, Sundsvall, Uddevalla, Umeå och östra Skaraborg.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.